Capital Cities Anagram Quiz

SHARE THIS ARTICLE
Capital city anagrams
By Stephen Lunt 25 JAN 2024

Think you know you’re capital cities well? Why not test your knowledge by solving these anagrams of capital cities from around the world?

We’ve picked 20 capital cities and scrambled their letters. See how many you can solve.

ADVERTISEMENT

How to play

To play along simply read each anagram of scrambled-up letters which can be rearranged to spell the capital city of a country.

Some anagrams have been designed to be harder than others, but all are solvable. Once you think you’ve got the answer, click on the anagrammed word to reveal the correct city.

Handy hint: cities whose names are made up of two words have already been separated by a space for you. Good luck playing!

1. YOOKT

Answer: Tokyo

The capital city of Japan. Often known for its ultra-modern technology and bustling energy.

As of 2024, it is the world’s largest city with a population of 37.4 million people as reported by the BBC. This makes it over 4x more populated than the largest city in America, New York City.

Anagrams of words that can be made from “Tokyo” include yok, ok, ko, yo, and oy.

2. NODNLO

Answer: London

London, the capital city of the United Kingdom, is a true global metropolitan city with a vast history. It’s full of iconic landmarks and a must-visit for those travelling to Europe.

From the word “London” stems the anagrams noon, doon, dool, old, nod, and many more words.

3. TINAWHGSNO

Answer: Washington, D.C.

The capital city of the United States of America. It is known for its historic and grand buildings such as the iconic Capitol building, and for being the heartbeat of the American government. Many will know it as home to the US President and White House.

The city was designed by Pierre Charles L’Enfant in 1791 as a planned city with wide avenues, open spaces, and iconic landmarks.

Many anagrams can be made from the word “Washington” including washing, showing, hosting, stowing, nations, or agonist.

4. SHOOMCLTK

Answer: Stockholm

Stockholm is the capital and largest city of Sweden. It is situated on the country’s east coast where Lake Mälaren meets the Baltic Sea.

You may be surprised to find out Stockholm is built across 14 islands which are connected by 57 bridges. Impressive right?

Anagrams from “Stockholm” include words such as smooch, cloths, smooth, shock, slots, looms, and many more.

5. IPASR

Answer: Paris

The capital city of France. It is coined as being the city of love and romance, full of iconic landmarks and cultural richness.

Some notable landmarks for those visiting include the Eiffel Tower, the Louvre Museum, and the Notre Dame Cathedral.

Words that can be formed from the letters “Paris” are pairs, pars, pair, rips, spar, raps, airs and other short words such as pi, si, and as.

6. REBNIL

Answer: Berlin

Berlin, the capital city of Germany, is a dynamic city with a rich history and vibrant cultural scene. Home to some of the world’s most historic landmarks like the Brandenburg Gate, Berlin Wall, and Reichstag building.

Potential anagram words made from “Berlin” are liner, biner, brine, line, bile, and brie to name a few.

ADVERTISEMENT
7. EROM

Answer: Rome

The capital city of Italy. A city full of ancient history and timeless art, coupled with a cosmopolitan and modern lifestyle. It was home to the Roman Empire, boasting iconic landmarks such as the Colosseum, Roman Forum, and Pantheon.

”Rome” can be anagrammed into the words more, moer, and omer. Shorter substrings include rem, reo, ore, and mo.

8. WTOAAT

Answer: Ottawa

Ottawa, the capital city of Canada, is situated on the Ottawa River in eastern Ontario. The city is home to cultural institutions such as the National Gallery of Canada and the Canadian Museum of History, as well as many stately government buildings.

From “Ottawa” you can make many anagram words such as the word watt or the somewhat rude word “twat.” Shorter words such as two, tow, taw, oat, and tot can also be formed from “Ottawa.”

9. EWN HEILD

Answer: New Delhi

New Delhi, the capital city of India, is a bustling metropolis that blends historical grandeur with modern dynamism. The city is home to the Indian government and has a vibrant culture known for great street food, events, and markets.

If you combine all the letters from “New Delhi” into one word, anagrams such as windle, whined, wheel, wined, newed, and hewed can be created.

10. JIIBENG

Answer: Beijing

The capital city of China. This city has served as a political and cultural centre for centuries. It has a deep history and is home to landmarks like the Forbidden City, Tiananmen Square, and the Temple of Heaven.

Anagrams of “Beijing” include jibing, being, begin, binge and jibe.

11. RNABCEAR

Answer: Canberra

The capital city of Australia. Canberra is known for its modern architecture, wide boulevards, and expansive green space. The city was originally designed by Walter Burley Griffin in 1911 who, as reported by the National Archives of Australia, drew the design for Canberra on a cotton cloth.

Some impressive anagrams can be made from “Canberra” like barrace and carbarn. Shorter words include bracer, barren, brace, racer, crane, and carer.

12. NNCAGEEOPH

Answer: Copenhagen

Copenhagen, the capital city of Denmark, is a vibrant and progressive city known for its quality of life, sustainability efforts, and historic charm. It has picturesque canals, historic buildings, and modern architecture all over.

Some must-visit attractions are the Little Mermaid statue, Tivoli Gardens, and Nyhavn Harbour where you can enjoy some outdoor waterside dining and drinks.

Copenhagen is actually my favourite city on this list and one I would highly recommend visiting. Although the weather does tend to be nicer in the summer.

Anagrammed words from “Copenhagen” include cheapen, penance, enhance, encage, and phone.

ADVERTISEMENT
13. EXCOIM CYIT

Answer: Mexico City

Mexico City is the capital and city largest city of Mexico. It is situated in the Valley of Mexico and is known for its rich Aztec heritage, as evidenced by the ruins of the Templo Mayor.

Anagrams of “Mexico” include comix, moxie and oxime, whereas anagrams of “City” include icy, tic, cit, ti, and it.

14. SLOUE

Answer: Seoul

Seoul, the capital city of South Korea, is nestled along the Han River. It is known worldwide as a centre for technology and finance. Its city space is a collection of modern towering skyscrapers mixed with historic palaces and bustling markets.

For only being a short word, “Seoul” has many possible anagrams. Some examples include louse, lose, slue, soul, sole, sue, and use.

15. ARNAKA

Answer: Ankara

The capital city of Turkey. Ankara is only the 2nd largest city in Turkey, preceded by Istanbul in population size alone. It has a more reserved atmosphere compared to that of the bustling Istanbul, but still serves as an important political centre for Turkey.

Some anagrams from “Ankara” are rank, karn, rana, nark, and ran.

16. RKAVJEKIY

Answer: Reykjavík

The capital city of Iceland. It is located on the southwest coast of the island and is known for its amazing natural surroundings, including geysers and hot springs. Those visiting may be treated to wonders like the Northern Lights and will be able to see the country’s traditional colourful houses.

Some interesting “J” word anagrams can be formed from “Reykjavík” such as jerky, jakey, jivey, jaker, and jiver.

17. ALMI

Answer: Lima

Lima is the capital city of Peru, located on the country’s central western coast overlooking the Pacific Ocean. The historic centre of Lima, a UNESCO World Heritage Site, features well-preserved colonial-era architecture, including the Plaza de Armas and the Catedral of Lima.

Some anagrammed words from “Lima” are mail, mali, aim, mil, and ail.

18. OOLS

Answer: Oslo

The capital city of Norway. Oslo is a dynamic Scandinavian city, with a stunning waterfront, green spaces, and a harmonious blend of modernity and history.

The Royal Palace and historic Akershus Fortress are must-visit attractions within the city. However, those who love the outdoors will find plenty on the city outskirts from forests and hills to go hiking or skiing.

Being short, “Oslo” does not have many anagrams. Solo, loos, loo, sol, and so are some valid options.

ADVERTISEMENT
19. BINLUD

Answer: Dublin

Dublin is the capital city of the Republic of Ireland and the home of Guinness. It has a rich history of literacy, a vibrant pub culture like no other, and a friendly atmosphere.

Build, blind, unbid, bind, and bund are all words which can be made from the word “Dublin” by rearranging the letters and trying different combinations.

20. ADDIRM

Answer: Madrid

Last but not least, Madrid is the capital city of Spain. Situated at the heart of the Iberian Peninsula, Madrid combines traditional Spanish charm with modern urban sophistication.

Key attractions include the Royal Palace, the Prado Museum, and the Puerta del Sol square. The city’s grand boulevards, like the Gran Vía, are lined with theatres, shops, and restaurants, showcasing Madrid’s dynamic energy.

Anagrammed words of “Madrid” include dirdam, maid, amid, and raid to name a couple of examples.

Summary

Congratulations, you’ve reached the end of the quiz. Hopefully, the anagrams were not too difficult to crack and you had fun along the way.

Feel free to check out our word game blog for more wordy-related content.

ABOUT THE AUTHOR
Stephen Lunt is Word Checker's founder and primary content writer. He loves to share his experiences and knowledge of word games through writing and creating handy online tools for players to use.

Did you find this article helpful?